25 februari 19.30 Maximteatern


Hur kaffet räddade västvärlden
Den märkliga historien om hur kaffet inte bara räddade måndagsmorgnarna, utan hur kaffet och kaffehusen i 1600-talets Europa gav energi till upplysningen och den vetenskapliga revolutionen. Påtår?

Regentlängden
Hur var det nu med den förgiftade ärtsoppan, sängkammarregementet, namnstämpeln och knappen i huvudet – sanning eller vandringssägen? En snabb repetition av alla svenska regenter. Det kan du behöva.

Lukt och tandstatus förr
Hur luktade man egentligen förr i tiden och vad gjorde man innan vi hade modern tandvård? Och på vilket sätt har tandvärk påverkat historiens stora slag och omvälvningar, t ex en spricka i 3.3 ocklusalt?

1066 – mer än en portkod
Tänker du på hur du ska använda dina fingrar där du står och huttrar utanför dörren? Nej, du tänker på slaget vid Azincourt eftersom det gjorts bättre filmer om den. Detta är året då Vilhelm Erövraren vid Hastings tog över England och förändrade historien.16 mars 19.30 Maximteatern


Vattentoalettens och toapapprets historia
Om den långa, snåriga och bitvis motbjudande vägen till den moderna toaletten och hur vi gjorde innan när vi behövde gå. Och varför det fortfarande känns lite pinsamt att köpa toapapper i butiken.

Absintens uppgång och fall
Varför bohemerna och konstnärerna älskade den gröna drycken, och varför vinmakarna, nationalisterna och nykteristerna hatade den. Och svaret på den verkliga frågan: Blev man galen av den?

Varför finns Nederländerna?
Den osannolika historien om hur en liten spansk provins utan mark och naturresurser bröt sig loss och blev ett av världens rikaste länder och största kolonialmakter.

Helvetets historia
Vi har inte alltid haft ett liv efter detta. Den diaboliska historien om evigheten efter döden i olika kulturer, ondskans furste och helvetets alla cirklar. Jätteläskigt.

Köp biljettKONTAKT & PRESS


HELENA SANDKLEF
PRODUCENT

info@helenasandklef.se
+46 (0) 702 641 691

HELENA SANDKLEF PRODUKTION
KIRUNAGATAN 46
162 68 VÄLLINGBY

Integritetspolicy
Kreera web&design